Stravné od októbra stúplo už druhýkrát v tomto roku. Gastrolístok sa pomaly blíži k šiestim eurám

Už koncom júla informoval rezort práce o jesennom zvýšení stravného pre pretrvávajúce zdražovanie. Urobil tak krátko po júnových zmenách. Sumy tak v tomto roku narástli v októbri už po druhý raz.

pexels-thiago-patrevita-1121482 Hodnota gastrolístka od októbra mierne vzrástla. Ilustračná foto: Thiago Patrevita/pexels.com

Ide o reakciu na ceny jedál a nealka reštauračných zariadení. Zákon totiž pamätá na to, že pokiaľ tieto ceny vzrastú o viac ako päť percent od mesiaca, na základe ktorého sa naposledy zvyšovali sumy stravného, musí sa to odraziť aj na stravnom.

Slováci aktuálne siahajú pri nákupe potravín do vrecka hlbšie, keďže dražejú. Ich ceny nepretržite rastú už tretí rok. To, samozrejme, tlačí aj na výšku stravného, keďže stravovacím zariadeniam stúpajú náklady. Pocíti to spotrebiteľ, ktorý už nakupuje denné menu za sumu šplhajúcu sa k desiatim eurám.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.